Haal jij elke dag de magische grens van 10.000 stappen? Veel mensen proberen het omdat dit de kans op vroegtijdig overlijden en hart- en vaatziekten fors vermindert. Recent onderzoek van het Radboudumc toont echter aan dat de gezondheidsvoordelen al bij een lager aantal stappen worden behaald. Zij brachten voor het eerst het minimale én het optimale aantal stappen per dag in kaart. Hierdoor is er eindelijk een concrete doelstelling met een makkelijk meetbaar doel om gezond te blijven.
Hoeveel moet je minimaal bewegen?
Hoeveel moet je bewegen om gezond te blijven? Het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport raadt volwassen aan om verspreid over meerdere dagen minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen. Wat matig intensief is, daar verschillen de meningen echter over, net als het aantal dagen waarover je dit minimaal moet verspreiden. Kortom, deze doelstelling is niet concreet genoeg, maar elke dag 10.000 stappen zetten is dat wel!
Een concreet doel
Elke dag 10.000 stappen zetten is dan misschien wel een concreet doel, maar wel een hele opgave! Dit staat namelijk gelijk aan 7 á 8 kilometer wandelen met een snelheid van 5 km per uur. Daar ben je dan ongeveer 1,5 uur mee bezig en je verbrandt er 400 tot 500 calorieën mee. Helaas gaan er maar 24 uur in een dag. En dat maakt het voor mensen met een volle agenda lastig om te halen. Kan dat niet wat minder?
Waar komen die 10.000 stappen vandaan?
Het getal van 10.000 stappen is vreemd genoeg niet gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar op een misverstand. Dat zit zo: de eerste commerciële stappenteller die zich in de jaren 60 vanuit Japan over de wereld verspreidden, heetten letterlijk vertaald ‘de tienduizendstappenmeter’. Dat is vervolgens een eigen leven gaan leiden, als het minimale aantal stappen dat je op een dag moet zetten.
Hoeveel stappen moet je dan wel dagelijks zetten?
Zoals we hierboven al vermeldden, is het effect van elke dag 10.000 stappen zetten bewezen. Maar er is nooit onderzocht bij hoeveel stappen de grens ligt. Tot nu! De wetenschappers van het Radboudumc analyseerden recent de gegevens van 12 internationale studies waaraan in totaal meer dan 110.000 mensen aan deelnamen.
Hierdoor is voor het eerst duidelijk wat het minimale en het optimale aantal stappen is dat je per dag moet zetten om gezond te blijven. Ze trokken de volgende conclusies:
- 2500 stappen: meetbare gezondheidsvoordelen
- 7100 stappen: de kans op hart- en vaatziekten neemt niet verder af
- 8800 stappen: de kans op vroegtijdig overlijden neemt niet verder meer af
- Het benodigde aantal stappen verschilt niet tussen man en vrouw
- Een hoger wandeltempo heeft een beter effect
Bijhouden hoeveel stappen je zet
Bij het tellen van je stappen tellen alle stappen mee. Dus ook heen en weer naar de koffieautomaat en als je boodschappen gaat doen. Door dit met je smartphone of een stappenteller bij te houden, kun je exact zien hoeveel stappen je vandaag al hebt gezet. Dat kan een stimulans zijn om aan het einde van de dag nog net even die kleine wandeling te maken om je doel te halen.
Minder wandelen, snel klaar?
Het onderzoek van het Radboudumc toont aan dat 8800 stappen per dag al genoeg is om niet voortijdig aan hart- en vaatziekten te overlijden. Maar de gezondheidsvoordelen van wandelen (en bewegen) stoppen niet bij deze grens. Zo verbetert wandelen ook je fysieke conditie, je nachtrust en vergroot het je mentale gezondheid. En natuurlijk verbrand je er ook de nodige calorieën mee, wat weer helpt om af te vallen of op een gezond gewicht te blijven. Kortom: een mens kan nooit genoeg wandelen!