skip to Main Content
Wat Is Matig Intensief Bewegen?

Wat is matig intensief bewegen?

Voldoende bewegen is noodzakelijk om gezond te blijven. Te weinig bewegen kan namelijk allerlei gezondheidsklachten veroorzaken, die er zelfs toe kunnen leiden dat je vroegtijdig overlijdt. Gelukkig is wekelijks 150 minuten matig intensief bewegen voldoende om dit worst case scenario af te wenden. Dan rest alleen nog de vraag: “Wat is matig intensief bewegen?”. Die vraag beantwoorden we in dit blog!

Wat wordt bedoeld met matig intensief bewegen?

Onder matig intensief bewegen verstaan we activiteiten waarbij je hartslag en ademhaling versnellen, maar waarbij je nog wel gewoon een gesprek kunt voeren.

Maar het betekent ook dat je in een bepaalde hartslag beweegt. Met de formule “220 – je leeftijd” kun je je maximale hartslag berekenen. Beweeg je tussen de 55% en 69% van de maximale hartslag, dan beweeg je matig intensief.

Om dit te meten zou je tijdens het bewegen een hartslagmeter of een activity tracker moeten dragen. Heb je geen hartslagmeter of activity tracker? Geen probleem. De volgende alledaagse activiteiten vallen sowieso onder matig intensief bewegen.

Voorbeelden van matig intensief bewegen

  • Wandelen
  • Fietsen
  • Traplopen
  • Boodschappen doen
  • Schoonmaken
  • Tuinieren

Hoeveel moet je dagelijks bewegen?

Volgens de richtlijnen van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) hebben volwassenen wekelijks 150 minuten matig intensieve beweging verspreid over meerdere dagen nodig. Dit komt neer op een kleine 22 minuten per dag – kinderen en jongeren tot 18 jaar zouden dagelijks 60 minuten moeten bewegen. Meer bewegen of intensiever sporten is natuurlijk altijd beter.

Je hoeft hiervoor dus echt niet naar de sportschool of urenlang te trainen. Een wandeling maken tijdens de lunchpauze of de trap nemen in plaats van de lift kan al een groot verschil maken voor je gezondheid. Zo zit je voor je het weet aan de 22 minuten per dag of 150 minuten per week!

Beweeg jij genoeg?

Elke dag minimaal 22 minuten per dag bewegen zou te doen moeten zijn, toch? Dat blijkt in de praktijk echter tegen te vallen. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze te weinig bewegen. Het valt dan ook niet mee om bij te houden hoeveel je beweegt, omdat het bij matig intensief bewegen vaak om alledaagse bezigheden gaat.

Daarom kiezen veel mensen ervoor om een minimum aantal stappen per dag te zetten. Dit geeft ze een concreet doel dat ook eenvoudig te meten is. Je stappen houd je automatisch bij met een app op je smartphone, een stappenteller, smartwatch of een activity tracker. Een doel stellen kan ook motiverend werken. Dus wie weet krijg je er nog plezier in ook. Veel mensen zweren om die reden bij 10.000 stappen op een dag!

Back To Top
×Close search
Zoeken