skip to Main Content
Tosti Net Zo Gezond Als Een Broodje Kaas!

Tosti net zo gezond als een broodje kaas!

Heb je zin een vette hap, maar wil je niet té ongezond doen? Bak dan een tosti als gezonde lunch of tussendoortje. Een tosti is namelijk net zo gezond als een gewoon broodje kaas. Dat is eigenlijk ook wel logisch, want al het vet dat vrijkomt bij het smelten van de kaas zit ook in een gewoon broodje kaas dat niet tussen het tosti-ijzer heeft gezeten. Het vetpercentage is dus gelijk! Uiteraard hebben wij nog een paar extra tips om je tosti nog lekkerder én gezonder te maken!

7 manieren om je tosti nog gezonder (en lekkerder) te maken

1. Kies het juiste brood

Voor het maken van een tosti wordt meestal casino witbrood gebruikt. Door je brood te upgraden naar volkoren- of speltbrood krijg je meer vezels binnen. Dat is niet alleen goed voor je spijsvertering, maar geeft je ook langer een vol gevoel. Ook helpt vezelrijk brood om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden waardoor je meer energie hebt.

2. Gezonde kaasopties

Hoewel een tosti dus niet ongezonder is dan een gewoon broodje kaas, zijn er natuurlijk wel verschillende soorten kaas die je kunt gebruiken. Magere kaassoorten zoals 30+-kaas, mozzarella en geitenkaas zijn net zo lekker als gewone kaas maar bevatten minder vetten en calorieën.

3. Groenten toevoegen

Ook het toevoegen van groenten aan je tosti is een manier om deze gezonder (en vullender) te maken. Plakjes tomaat, lente-uitjes en stukjes paprika kun je gewoon rauw tussen je tosti stoppen. Ook gegrilde groenten zoals courgette en aubergine zijn lekker op een tosti, maar die zul je dan wel vooraf even moeten grillen.

4. Gezonde eiwitten

Een tosti met ham en kaas is min of meer de standaard. Helaas is ham, net als alle vleeswaren voor op brood, bewerkt vlees en verhoogt het de kans op diabetes. Gelukkig kun je ham eenvoudig vervangen door gebakken kip of kalkoen. Kruid het vlees met bijvoorbeeld pittige kruiden of met peper, zout en paprikapoeder. Bak het in een koekenpan met olijfolie (gezonder dan boter) – snijd in stukjes en leg ze tussen je tosti. Zo krijg je wat extra eiwitten die je een energieboost geven.

5. Minder boter

Sommige mensen vinden het lekker om ook aan de buitenkant van de tosti een laagje boter te smeren. Zo wordt hij extra knapperig in het tosti-ijzer, maar helaas ook minder gezond. Wil je toch graag dat extra knapperige laagje? Smeer dan geen boter op de buitenkant, maar spray hem in met een beetje olijfolie. Dit bevat in tegenstelling tot boter vooral gezonde vetten.

6. Kruiden maken het verschil

Dé manier om je tosti meer smaak te geven zonder extra calorieën toe te voegen is met kruiden. Basilicum, oregano, chilipoeder of een kruidenmix zoals Italiaanse kruiden of Provençaalse kruiden heb je eigenlijk altijd wel in huis en doen wonderen voor de smaak.

7. Gezonde sauzen

Tosti’s worden vaak gedipt in ketchup of curry. Helaas is hier behoorlijk wat suiker aan toegevoegd. Ketchup bevat 15 gram suiker per 100 gram, waarmee het net iets gezonder is dan curry dat 21 gram suiker per 100 gram bevat. Ter vergelijking, een suikerklontje weegt slechts 4 gram. Inderdaad, oei! Suikervrije ketchup bevat de helft minder suiker en zout en is dus een stap in de goede richting, maar beter maak je een gezonde yoghurtdip of gebruik je een van onze andere tips.

De tosti is het ideale gezonde tussendoortje

Een tosti is een verantwoord tussendoortje dat je zonder schuldgevoel kunt eten. Gebruik de tips in dit artikel en maak je tosti nog lekkerder en gezonder. Dus heb je behoefte aan een vette hap? Kies voor een tosti!

Meer gezonde opties als tussendoortjes of als lunch? Vind ze in onze sectie gezonde kantoorsnacks!

Back To Top
×Close search
Zoeken